Sajnos nem minden kisállat születik, vagy kerül a megfelelő személyhez. Vannak, akik leadás vagy mentés után egy állatmenhelyen találják magukat, teljesen egyedül. A szerencsésebbeknek talán még egyszer lesz szerető gazdija, de a legtöbb esetben sajnos életük végéig az állatmenhely kenneljeiben kell hogy lakjanak.

A kisállat egyben felelősség is

budapesti állatmenhelyekHa egy kutyát, cicát, hörcsögöt vagy bármilyen más kisállatot magunkhoz veszünk, az hatalmas felelősséggel jár. Egyszerűbb a dologra úgy tekinteni, mintha egy kisbabáról kezdenénk gondoskodni. Nem lehet megunni és kibújva a felelősség és a munka alól, egyszerűen csak megválni tőle. Ezért érdemes nagyon megfontolni a kisállat vásárlás kérdését és csak akkor belevágni, ha anyagilag, mentálisan, érzelmileg, testileg és erkölcsileg is készen állunk egy másik élőlényről való gondoskodásra. Érdemes átgondolni, hogy lesz-e elég időnk a sétákra, futtatásra, játékra, lesz-e elég pénzünk az állatorvosi kiadásokra és a tápokra, vagy lesz-e kire bíznunk kedvencünket, ha nyaralni, utazni megyünk…

Az állatmenhelyek működése

Ha mégis rosszul mérlegeltünk és nem bírjuk a felelősséget, Budapesten és környékén számos alapítvány és telephely gondoskodik a kutyák, macskák, kisállatok átvételéről. Manapság már a menhelyek működése nem egyezik az egykori gyepmesteri telepeken folyó begyűjtési és altatási feladatokkal. Mostanában a menhelyek elsődleges törekvés az állatok mentése, ellátása és újbóli elhelyezése. Nem csak beadás után kerülhet egy kisállat a menhelyre. Sok esetben az adott alapítvány munkatársai mentik ki a szörnyű körülmények közül, megakadályozva ezzel a további állatkínzást. Ezután állatorvosi vizsgálatok, kezelések következnek, majd egy karantén időszak, amikor megfigyelik az állat viselkedését, betegségeit, felmérik szociális képességeit, hiszen a későbbiekben ez fontos lesz az elhelyezésben vagy a célzott családkeresésben. A budapesti és vidéki menhelyeken is általában ivartalanított, oltott állatokat lehet örökbe fogadni, ezzel próbálják az állatmenhelyek szabályozni az amúgy is túlburjánzó kóbor macska és kutya állományt.

Budapest legnagyobb állatotthona

kutyaotthon pest megyeA Noé Állatotthon neve mindenkinek ismerősen csenghet, hiszen gyakran hallani törekvéseikről a médiában is. 1992 óta végeznek az alapítvány munkatársai állatmentési munkákat. Napjainkban több mint ezer védencet tudhatnak magukénak, akik között akad számos kutya, macska, nyúl, baromfik, malacok, lovak, páva, teknős, láma, szamár és még számos más, különleges állatfajta is. A budapesti telephely mára már 8 hektárossá nőtte ki magát, ahol minden az állatokról szól. Az állatmentő alapítvány célja továbbá a felelős állattartásra nevelés, melynek érdekében különböző előadásokkal, tanfolyamokkal, táborokkal vesznek részt az oktatási szférában. Országosan ismert és hasonlóan nagy továbbá a HEROSZ egyesület.

Speciális kisállatfajták mentése

Nem is gondolnánk hány féle fajtamentő egyesület létezik Budapesten. A legnagyobb és legnépszerűbb kutyafajták szinte mindegyike rendelkezik már saját egyesülettel. A fajtamentés nagyban megkönnyíti a célzott gazdakeresést, a gazdik pedig jobb szívvel fogadhatnak örökbe egy általuk vágyott fajtából kutyát, ahelyett, hogy esetleg egy drága, túltenyésztett példányhoz jussanak kutyaszaporítók által. Az ilyen specializálódott telephelyek hatékonyabban tudnak részt venni a gyógyításban is, hiszen minden fajtának megvan a speciális igénye, amelyet így az alapítvánnyal dogozó állandó állatorvos szakember sokkal jobban ismer.

Segítsünk a kisállatokon

Ha házi kedvenc beszerzése mellett döntöttünk, mindenképpen érdemes megfontolni az örökbefogadás lehetőségét is. Manapság már nem csak felnőtt kutyát vagy cicát lehet elhozni az állatotthonokból, hanem szép számmal vannak befogadható kölyökállatok is. Így mi is jól járhatunk, hiszen sokkal olcsóbban juthatunk kisállathoz és még segítünk is egy bajbajutott, kiszolgáltatott négylábún, aki örökké hálás lesz ezért nekünk.

Ha Önhöz közeli menhellyel kapcsolatban szeretne további információkat, keresse fel a http://gazditkeresek.hu/szervezetek/menhelyek honlapot.