Kutyafuttatók Budapesten

kutyafuttató BudapestenManapság a kisállat tartás nem korlátozódik a vidéki életre, hiszen egyre többen tartanak nagyvárosokban is házi kedvencet. Régen úgy tartották, hogy a kutyának és a macskának a ház körül, az udvaron van a kizárólagos helye. A kutyákra kifejezetten házőrzőként és nem pedig családtagként tekintettek. Méretük és vadabb életmódjuk nem tette volna lehetővé a lakásban tartást. Ez mára teljesen megfordult, lassan szinte minden családban található valamilyen kisállat, éljen az ember akár falun, akár a fővárosban. Ma már a kisállattartás nem függ össze azzal sem, hogy a gazdi kertes házban vagy kislakásban él-e. A kerületi önkormányzatok által kialakított kutyafuttatókban ugyanis a kutyák kiélhetik mozgás-és játékigényüket is, valamint kulturált formában egyéb testi igényüket is. Ha kíváncsi, hogy az Ön közelében hol vannak kutyafuttatók itt megnézheti.

Budapest kutyás helyei az interneten

Kutyafuttatónak nevezzük a póráz nélküli kutyafuttatás céljára kijelölt területet. Ezeknek a helyeknek a jegyzékét az interneten számos fórum gyűjti össze. Léteznek kutyás oldalak és önkormányzati portálok is, melyek ezekkel foglalkoznak. Ha elkezdünk böngészni köztük, láthatjuk, hogy Budapest figyel a fővárosi kisállattartókra, hiszen meglepően sok ilyen bekerített részt alakítottak ki. Általában a kutyafuttatók mellett mindig van kihelyezett kutyapiszok gyűjtő, melyet remélhetőleg egyre több gazda használ rendszeresen.

Kutyával is illedelmesen

Minden ebfuttató helyen van kihelyezett házirend, mely az adott terület szabályait tartalmazza. Az alap dolgoktól kezdve – mint például az ürülék eltakarítása – a speciálisabb szabályokon át – például a kutyák összeeresztése – minden megtalálható a leírásokban. Ez nagyban megkönnyíti a kezdő gazdik életét, bár sajnos vannak olyan kutyatulajdonosok is, akik megkeserítve más kutyások életét, rendszeresen ott hagyják kutyájuk piszkát a futtatóban...

Minden, amire szüksége lehet egy budapesti kutyának

kisállat futtatásEzek a kialakított kutyás helyek általában nem csak egy füves, zöldterületből állnak, hanem kedvencünk aktív mozgatásához és kikapcsolódásához egyéb eszközöket is felsorakoztatnak. Ilyenek például a különböző fából készült rámpák, csúszdák, padok, ahol a kutyák ügyesedhetnek, ugrálhatnak. Szokott még lenni gumiabroncsos rész is, vagy bójapálya a szlalomozás gyakorlásához. A kuka – zacskóval – és az ivókút alapfelszereltségnek számít a budapesti kutyafuttatókban. Több fajta „futi” létezik, például a füves, kavicsos és a homokos aljú. Van olyan hely, ahol külön figyelnek a kutyák testi adottságaira, hiszen van külön kis-és nagytestű kutyáknak való játékrész is.

Nem mindenhol legális a séta

A kutyajátszóterek létesítése és használata azért is fontos, mert Budapesten nem mindenhol szabad kutyát sétáltatni. Közparkok közül például a Szent István parkba egyáltalán nem szabad kisállatot bevinni. A park mellett közvetlen található Budapest egyik legnépszerűbb kutyafuttatója, mely a Duna-parton található. De a Margit-szigetre és a Városligetbe, valamint a Népligetbe is korlátlanul sétáltathatjuk kiskedvencünket. Ha egy parkba vagy területre tilos állatot vinni, akkor erre külön táblák hívják fel az érkezők figyelmét. Nem érdemes ezeket a tiltásokat figyelmen kívül hagyni, ugyanis súlyos pénzbüntetés járhat egy-egy szabálytalan sétáért.

A gazdira is gondolnak

A kutyafuttatók kialakításánál természetesen elsődleges szempont, hogy a négylábúak jól érezzék magukat és kellemesen kifáradva, eleget mozogva távozzanak fővárosi otthonaikba. De azért a gazdik sincsenek teljesen elhanyagolva, hiszen szinte minden futtató felszerelt padokkal, ahonnan a kisállat tulajdonos gondtalanul nézheti kedvence hancúrozását. Néhány futtatóban fedett, eső-és napvédett helyet is biztosítanak a gazdáknak. Így a lehető legjobb helyen mozoghatnak kutyusaink, amíg mi is pihenhetünk, vagy akár beszélgethetünk a többi gazdival.